RASEPRESENTASJON

LITT OM GRIFFONEN

Griffonen stammer fra en svært gammel belgisk rottehund. Dette er Chien Barbu, som betyr skjegget hund. Griffonen er avbildet på kunstverk allerede i første halvdel av 1400-tallet.. Dagens griffon er et resultat av innkryssning av forskjellige andre raser. Det er en del spekulasjoner på hvilke. Men man vet med sikkerhet at affenpincher, dvergpincher, mops og king charles spaniel er blandet inn. På denne måten har man oppnådd kort snute, den runde hodeformen og den livlige personlighet. Resultatet ble og at det også dukket opp korthårede valper. Disse ble i en periode fjernet fra kullene som uønskede individer. Etter hvert fikk man heldigvis øynene opp for de flotte kvalitetene disse hadde.
Det ble
bestemt å godkjenne dem under navnet petit brabancon. Det er pr. i dag tre varianter av rasen. Petit brabancon som nå finnes i fargene rød, sort og sort/tan, griffon belge (sort el sort/tan strihår) og griffon bruxellois (rød strihår). Det avles på kryss av variantene. Dvs. at man kan få alle sorter i et og samme kull. Rasens storhetstid var rundt 1890. De flyttet fra stallene og inn i adelen. Dronning Henrietta Maria av Belgia drev oppdrett i stor skala. Også Dronning Astrid av Belgia (søster av kronprinsesse Märtha) har drevet oppdrett av rasen (1905-1935)

På slutten av 1800-tallet til ca 1914 ble det eksportert mange griffoner både til USA og England. Griffonen var nær med å bli utryddet i sitt hjemland under 2. verdenskrig. Den ble bygget opp igjen stort sett på en kennel, som var Mlle Warzée´s kennel: du Clos des Orchidées. Rasen har aldri gjenvunnet sin popularitet, og er i dag en ”liten” rase.

Griffonen ble tidligere kupert. Det er som kjent ikke lengre lovlig i største parten av Europa. De fremstår nå med lange haler og knappører (halvt stående og faller fremover). I bl.a. USA kuperes griffonen ennå og fremstår med kuperte haler og ører.

RASEBESKRIVELSE 

I de tre griffon-variantene (griffon belge, griffon bruxellois og petit brabancon), som i Norge er delt i hver sin rase på utstilling, får du en hund med en stor personlighet. Den er våken og oppmerksom, og livlig interessert i alt som skjer. De store runde øynene og den meget korte nesen gir griffonen det karakteristiske ”apefjeset”, som er det første som fanger oppmerksomheten vår. Med sitt frekke og sjarmerende uttrykk i fjeset har den nesten noe litt menneskelig over seg.
Griffonen er en rase som raskt tilpasser seg familiens vaner. Det er en rase som knytter seg veldig til ”flokken” sin, og får den muligheten,
fotfølger den eieren sin som en liten skygge.
Den er en aktiv og sporty hund når den får være med på turer, og kan også være en skikkelig ”sofagris” når det kreves.
Agility er en flott utfordring for griffonen, som er svært rask i bevegelsene og glad for litt hodebry.
Å gå spor er også noe den finner svært så utfordrende og interessant.
Rasen er lettlært, men har også egenvilje, og den kan være meget utholdende når den har satt seg noe fore den vil ha gjennomført. Kombinert med en svært god hukommelse, og en egen evne som ”tankeleser”, blir den nysgjerrige griffonens oppførsel utrolig fascinerende, og aldri kjedelig!

Griffonen er godt egnet som ”førstegangs” hund, da den er både allsidig, robust og lettstellt. Det er en sunn rase, både fysisk og psykisk. Eiere og oppdrettere av griffon vet at det kan være individuell forskjell på temperamentet innen alle tre variantene av rasen.
Det avles innbyrdes på tvers av hårlag og farge, så det er vanskelig å si at spesielle trekk kan tilskrives den enkelte av rasene. Fellesnevner, for å ta med noen egenskaper, er: følsom, glad,
tilpassningsdyktig, lettlært, meget ”flokk”-av hengig og med egenvilje.

Pelsstellet er variert, alt etter hårlag og pelskvalitet.
Petit brabancon er som en vanlig korthårsrase, med litt røyting, og den har en tett og lettstellt pels.

Griffon bruxellois og griffon belge, de strihårete variantene, må nappes. De kan ha svært forskjellig pelskvalitet, stri og lett å nappe, eller myk og mer arbeidskrevende. Når det er sagt, skal det og sies at mange som har skaffet seg en strihåret griffon, gjerne har flere av samme typen og ser ikke på nappingen som noen jobb. Det er en fordel å nappe griffonen ned to ganger i året, da blir pelsen lettere å holde. Myk pels vil forbedres ved gjentatt napping, både i kvalitet og farge, og da vil den også beskytte bedre mot vær og vind. Skal griffonen stilles ut, vil pelsstellet være mer detaljert og planlagt, alt etter den enkelte hunds pelskvalitet og utstillingssesong.

Griffonen er en allsidig og trofast liten familiehund, som blir svært verdsatt av sine eiere. Mange er rasen tro når de først har lært denne utrolig sjarmerende hunden å kjenne.